10 fatális hiba, amit elkövethetsz az önéletrajz megírásakor

Mottó: “Önéletrajzot írni könnyű, csak nem mindenkinek sikerül”.

Mindenki látott már a neten a fenti illusztrációkhoz hasonló önéletrajzokat. Jót nevetünk rajtuk, mert tényleg viccesek. Ami azonban kevésbé vicces: ezeket valahol, valakik még komolyan is gondolták. És aki azt hiszi, hogy ezek csak direkt megírt, kamu, fake önéletrajzok, azokat megnyugtatom, hogy élőben is láttam már hasonlóakat, nem is egyet.

Ha az alábbi hibák közül bármelyiket el szoktad követni az önéletrajzod elkészítésénél, akkor máris választ kaptál a ”De miért nem hívnak be sehova interjúra?” kérdésre.

Tehát milyen gondok lehetnek az önéletrajzoddal? Íme: 

1. hiba:  Tele van helyesírási hibával

Nemcsak a szavak durván helytelen leírása számít hibának, hanem a rossz helyre tett vesszők és az elütések is. Bár mindenki csak unottan bólogat, ha a helyesírási hibákra terelődik a szó (nem is beszélve a nyelvtannácizásról), jobb lenne, ha nem tennék, mert teljesen hibátlan önéletrajzot kb. szökőévente egyszer lehet látni. Tehát érdemes átnézetni az önéletrajzot, lehetőleg olyasvalakivel, akinek (tényleg!) jó a helyesírása. Ha nincs ilyen a környezetedben, akkor inkább nézesd át egy szakemberrel, de semmiképpen se égesd le magad egy olyan irománnyal, ami tele van hibákkal!

2. hiba: Igénytelen, rosszul szerkesztett

Az igénytelenséghez hozzátartozik továbbá: nem megfelelő szövegtagolás, elcsúszott szövegek, betűtípusok halmozása és keverése, túl kicsi vagy túl nagy betűméret, egyenlőtlen szövegelosztás (az oldal egyik fele zsúfolt, a másik fele szinte üres; ezt könnyen csekkolhatod, ha kinyomtatod az önéletrajzot, vagy megnézed nyomtatási képben).

3. hiba: Túl hosszú

Gyakori hiba, hogy a lelkes álláskereső azt hiszi, hogy ha Háború és béke hosszúságú önéletrajzot ír, akkor azzal majd jól meg fogja győzni a HR-est. Sajnos ez nem így van, senki sem fogja végigolvasni a kisregényedet. Nem az a lényeg, hogy mennyit írsz, hanem az, hogy MIT. Ne hosszú legyél, hanem lényegre törő és meggyőző!

4. hiba: Túl általános

Ha ugyanazt az önéletrajzot küldöd el mindenhova, azzal semmit sem fogsz elérni, azt garantálom. Minden önéletrajzot szabj arra az állásra, amire jelentkezel. Erről már sokszor volt szó, mégsem lehet elégszer ismételni: ne használj közhelyeket az állásjelentkezéseidben!

Ugyanis mindenki más is ilyeneket ír, és ezzel csak azt éred el, hogy egy kalap alá vesznek a többi egyforma, unalmas jelentkezővel. Ezt pedig nem szeretnéd, igaz? Akkor pedig felejtsd el az alábbi unalmas kliséket:

  • motivált vagy
  • kreatív vagy
  • jó kommunikációs képességeid vannak
  • jó csapatjátékos vagy
  • szeretsz önállóan is dolgozni stb.

7. hiba: Felesleges dolgokat írsz bele

Nem, nem kell beleírni, hogy házas vagy-e vagy elváltál, hány gyereked van és mi a nevük, hol születtél, melyik általános iskolába jártál. És azt sem, hogy a woodoo vallás képviselője vagy és paleolit ketogén táplálkozást folytatsz. Semmilyen lényegtelen adatot ne írj az önéletrajzba! Azt írd bele, ami szükséges: az elérhetőségeidet, a fontos adataidat és a megpályázott munka szempontjából releváns információkat!

8. hiba: Lényeges dolgokat hagysz ki belőle

Mindent írj bele, ami bármilyen formában is kapcsolódhat a megpályázott munkakörhöz: megszerzett végzettségeket, kapcsolódó munkaköröket, eredményeket! És ami fontos: le ne hagyd az elérhetőségeidet – név, telefon, e-mail – mert a HR-esek rendszeresen panaszkodnak, hogy ezek le szoktak maradni némelyik önéletrajzról, és ők nem fognak rád állítani egy nyomozóosztagot, hogy kiderítsék, hogyan tudnának elérni! 

9. hiba: Rossz a fényképed

Ne tegyél olyan fotót az önéletrajzba, ami nem oda való! Vagyis bulizós, nyaralós képek stb. felejtősek.

De a “rossz” kategóriába az a kép is beletartozik, ami ELŐNYTELEN. Nem azzal van a gond, ha nem nézel ki úgy, mint Brad Pitt vagy Angelina Jolie, attól függetlenül készülhet rólad előnyös kép, amin szimpatikus vagy. De némelyek képesek belerakni olyan képet az önéletrajzukba, hogy az lenne a csoda, ha ennek alapján behívnák őket egy interjúra. Klasszikusan ilyenek az igazolványképek, amelyeken egyébként röhögni szoktunk, hogy milyen fejünk van rajta, és mindenki elől rejtegetjük az igazolványt, amiben benne van. Ilyet semmiképp ne tegyél a cv-be!

10. hiba: Azt hiszed, hogy az önéletrajz dönt el mindent

Sajnos nem! Az fogja eldönteni a sorsodat, hogy az állásinterjú hogyan sikerül, ehhez a jól megírt önéletrajz csak belépőjegy. Ne becsüld le az állásinterjú fontosságát, készülj fel rá alaposan!

2015-01-05 | Kreatív Álláskeresés

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük